Surpriză în clasamentul producătorilor de telefoane: compania care a prins topul, alături de Samsung și Apple

de: Ciprian Ioana
29 04. 2021

Samsung și-a luat înapoi titlul de cel mai mare producător de telefoane la nivel mondial de la Apple. Surpriza vine însă pe locul al treilea.

Samsung e cel mai mare producător de telefoane la nivel mondial, după primele trei luni ale anului. Datele centralizate de Canalys arată că sud-coreenii au revenit pe primul loc, după ce și Apple se bucurase acest statut pentru o perioadă.

E drept că lucrurile se pot schimba și clasamentul se poate schimba la final de an. Dar începutul de an aparține, se pare, Samsung.

Surpriza vine pe locul al treilea, ocupa de compania chineză Xiaomi, care a înregistrat o creștere spectaculoasă. Celălalt gigant asiatic, Huawei, n-a mai prins top 3 după primul trimestru.

Samsung, Apple și Xiaomi, cei mai mari producători de telefoane

Primele trei luni ale lui 2021 au reprezentat o creștere de 27% pentru livrările de telefoane – adică 347 milioane de unități. Există, e adevărat, și ceva entuziasm legat de campania de vaccinare, care ar putea duce la redresare economică.

Samsung e pe primul loc: a livrat 76,5 milioane de smartphone-uri şi a controlat 22% din piaţă în primul trimestru. Separat, grupul sud-coreean a raportat joi o creştere cu 66% a profitului trimestrial, graţie vânzărilor robuste de telefoane Galaxy S21.

Pe locul al doilea vin cei de la Apple – între ianuarie și martie a livrat 52,4 milioane de telefoane iPhone şi a controlat o cotă de piaţă de 15%. Mare parte din succes se datorează noii generații de iPhone 12. Vânzările Apple au urcat cu 54%, până la 89,6 miliarde de dolari, în timp ce profitul net a urcat de la 11,3 miliarde dolari, la 23,6 miliarde dolari.

Următoarele trei locuri în clasamentul mondial sunt ocupate de producători chinezi.

  • Xiaomi (49 milioane de smartphone livrate în primul trimestru)
  • Oppo (37,6 milioane) şi Vivo (36 milioane).
  • Huawei, lider mondial la un moment dat, a căzut până pe locul şapte, cu 18,6 milioane de smartphone-uri vândute în primul trimestru, după ce anul trecut a decis să îşi vândă marca de telefoane Honor.

Lucrurile puteau sta și mai bine de atât

De remarcat că această creștere a livrărilor de telefoane vine într-un context dificil, marcat de pandemie și de criza de aprovizionare cu cipuri. Directorul de cercetare de la Canalys, Ben Stanton, subliniază că pandemia de COVID-19 continuă să fie o problemă, dar nu mai este principalul obstacol pentru piaţa de smartphone.

“Aprovizionarea cu componente vitale, precum cipuri, a devenit principala îngrijorare şi va afecta livrările de smartphone în următoarele trimestre”, a spus Ben Stanton.

Potrivit acestuia, pe măsură ce problemele în aprovizionarea cu componente vor persista, marile companii vor deţine un avantaj unic, deoarece vor avea mai multă putere de negociere, iar asta va pune presiuni suplimentare pe mărcile mai mici, astfel că unii producători vor urma exemplul LG şi vor ieşi de pe piaţa de smartphone.